Viitorul Ticketingul-ului in transport este „Mobile First”.

Inseamnă înlocuirea biletelor fizice sau a smarcard-ului standard, neapărat instalarea unui sistem contactless costisitor, urmat de instalarea tehnologiei mobile ticketing?

Nu.

Mobile ticketing ar trebui să fie primul nivel instalat in mix-ul de ticketing, urmat de EMV contactless.

De ce?

Mobile ticketing-ul este mai ușor de instalat, are o performanță superioară, are rate de adopție mai înalte, toate la un preț mai mic.

EMV contactless este o tehnologie fantastică, dar lansarea durează mai mult, iar ratele de adopție sunt cu ani în urma smartphone-ului în aproape toate teritoriile. Noi considerăm ca este de preferat instalarea sistemului de mobile ticketing mai întai, apoi EMV contactless se poate readuce în discuție odată ce nivelul de adopție al tehnologiei evoluează suficient.

Acest blog prezintă viziunea noastră asupra viitorului transport ticketing-ului și totodată explică abordarea Mobile First.

 

Viitorul Ticketing-ului in transportul de persoane

Revoluția tehnologiei mobile ne permite să purtăm în buzunar un dispozitiv ce poate servi ca automat de bilete, bilet și chiar asistent de călătorie.

Telefonul poate fi folosit pentru a planifica, dar și facilita o călătorie prin procesarea plăților, descărcarea biletelor, aducând eficiența transportului public la un nivel comparabil cu cel al aplicației Uber.

Astfel, este posibil acum să călătorești cu mijloacele de transport public fără a trebui să aloci un timp adițional procurării banilor lichizi ori așteptării la cozile pentru cumpărarea biletelor.

Când vorbim despre utilizarea dispozitivelor ușor accesibile pasagerilor, ne gândim la depășirea modelului demodat de ticketing în care companiile de transport (autorități sau operatori) le pun la dispoziție pasagerilor bilete fizice. Ambele tehnologii (mobile și EMV contactless) facilitează această inițiativă, dar cu viteze și costuri diferite.

În trecut, operatorii de transport ofereau bilete magnetice de hârtie ori carduri smartcard.

Din nefericire, această abordare implică nevoia de o infrastructură complexă pentru a putea facilita plata biletelor și pentru a le oferi sub forma unei hârtii sau card din plastic.

Viitorul ticketingului permite transformarea acestei abordări astfel încât pasagerii nu vor mai primi bilete fizice ce au o singură/limitată posibilitate de folosire, din cauza costurilor ridicate pe care acestea le implică.

Un sistem precum Octopus sau Oyster se poate asemăna cu existența unei monede private ce corespunde unei bănci proprii private. Ai astfel la dispoziție facilități ce îți permit schimbul acestei monede într-o monedă de tranzit (automatul de încărcare al cardului), iar operatorul de transport trebuie să emită cardul precum o bancă sau să ofere servicii de înlocuire. Problema cu această situație este faptul că niciuna dintre activitățile anterior menționate nu este compatibilă cu cele ale unei companii de transport.

Viziunea noastră implică schimbarea acestei abordări, transformând un obiect ce există deja in buzunarul călătorului în bilet de transport – fie el un telefon mobil, un card bancar contactless sau teoretic orice dispozitiv ce poate fi folosit drept mijloc de plată. Dacă în schimb niciunul dintre aceste obiecte nu este disponibil călătorului, acesta își poate procura biletul sub forma unei chitanțe din hârtie din magazin.

Ceea ce nu vom face, însă, este să eliberăm smartcarduri – în schimb, vom folosi ceea ce există deja pe piață, reducând astfel din capital, costuri de operare și risipa de materiale.

 

Abordarea Mobile First

Ați putea crede că poziția noastră ca și companie de ticketing sugerează folosirea exclusivă a telefonului mobil drept bilet. Nu credem într-o abordare exclusiv axată pe folosirea telefonului mobil deoarece aceasta nu li s-ar potrivi, cu siguranță, tuturor pasagerilor. Credem însă, cu tărie în „Mobile First”.

Datorită lansării rapide, adopției rapide și a costurilor scăzute, mobilitatea nu ar trebui să fie ultima opțiune de adăugat modelului de ticketing, ci prima.

Nu mai este nevoie să investești într-un sistem de smartcard costisitor din moment ce o alternativă de ticketing corespunzătoare îți oferă o actualizare a tehnologiei ce servește clienților, o capacitate de vânzare mărită semnificativ, reducerea cozilor, economisire a costurilor operaționale, și care poate fi primul pas spre un model de ticketing ce este în totalitate „account-based”.

Prin instalarea unei soluții de mobile ticketing ce include o facilitate capabilă de account-based ticketing și care lansează gradual dispozitive de citire cu o capacitate mai mare de un token media, se poate realiza introducerea pe piață a unor produse tip „account” în timp precum și adăugarea unor noi forme de token cum și când este necesar.

Aceasta înseamnă ca nu mai este necesară instalarea unor sisteme costisitoare de smartcard sau contactless pentru a începe călătoria spre „account-based” ticketing.

Mobile ticketing-ul poate opera atât drept bilet sub forma unei dovezi de plată tradiționale (informația aflată pe bilet – potrivit pentru bilete cumpărate în ultimul moment), cât și sub forma unui suport pentru „account-based” ticketing (token static & date in cloud – ce sunt expuse la întârzieri de sincronizare), fapt ce permite experimentarea produselor account-based în trecerea spre un sistem bazat în întregime pe acest concept.

Din cauza faptului ca „account-based” ticketing-ul nu este încă ideal când vine vorba de plăți de ultim moment, încurajăm o lansare treptată a produselor „account-based” până când detaliile acestui sistem sunt puse la punct. Apoi este posibilă trecea completă la „account-based” ticketing. Acesta este un motiv în plus de a crede în abordarea „Mobile First” înaintea celei „account-based”.

Telefonul mobil a revoluționat tot ceea ce facem, același lucru fiind valabil și în domeniul mobilității urbane – drept dovadă stau aplicații precum Uber sau Google Maps.

Mobile ticketing-ul nu ar trebui să aibă în prim-plan o anumită tehnologie, ci să ofere pasagerilor posibilitatea de a alege opțiunea care li se potrivește cel mai bine. Este vorba despre reducerea costurilor operaționale pentru furnizorii de transport, făcând totodată totul ușor accesibil clienților. De aceea credem că viitorul ticketing-ului in transport este „Mobile First”.

 

Despre JustRide:

Împreună cu JustRide suntem în proces de creare a unei platforme care să fie pregătită pentru viitorul soluțiilor de ticketing pentru transport. Deși furnizăm servicii de mobile ticketing, suntem efectiv agnostici când este vorba de tehnologia mobilă (fie ea cod de bare, NFC sau BLE), folosită ca un mediu de procurare a biletelor. Toate sistemele noastre de validare si back-end sunt proiectate să suporte toate tehnologiile, oferind în același timp o cale sigură spre „account-based” ticketing.

Masabi is the global leader in mobile ticketing and innovative fare collection across all types of public transport including buses, trains, trams, ferries and subway. Its technology signals the end of ticket queues, lost tickets and fumbling for cash by allowing passengers to quickly and securely buy and display tickets on their mobile phones.