Călătoria spre “account-based” ticketing.

Ca furnizor de ticketing, suntem adesea intrebați despre viziunea noastra asupra viitorului ticketing-ului in transport si despre cum furnizorii de transport (autoritați sau operatori) se pot indrepta spre „account-based” ticketing.

 

Account Based Ticketing (ABT) este definit de Smartcard Alliance precum: “O arhitectura a sistemului de colectare a taxelor de transport care foloseste sistemul back-office pentru aplicarea modelelor de afaceri corespunzatoare, determinarea tarifelor si stabilirea tranzacțiilor”. Implicațiile pentru pasageri au in prim plan posibilitatea de folosire a dispozitivelor din buzunar pentru calatorie, iar filozofia de taxare se muta de la card la cloud.

 

In acest blog ne concentram pe viziunea asupra viitorului ticketing-ului pentru transportul de persoane si cele mai bune moduri prin care furnizorii pot incepe sa parcurga drumul spre sisteme „account-based”.

 

Viitorul Ticketing-ului pentru transport

Sa discutam mai intai pe scurt despre viitorului ticketing-ului in transport. Credem ca viitorul ticketing-ului graviteaza in jurul sistemelor “account-based”, in care fiecare pasager are propriul cont, care este stocat in back-office.

 

Prin administrarea drepturilor de transport ale pasagerilor prin intermediul contului, filozofia din spatele formei biletelor se transforma din bilet fizic intr-o locație in sistemul central de back-office.

 

Aceasta abordare aduce multe avantaje furnizorului de transport. Taxele de calatorie devin mai puțin complicate, deoarece dispozitivele de citire nu necesita o actualizare individuala, reducand astfel costurile. Serviciul pentru clienți este imbunatațit, biletul fiind pastrat in cloud, si nu pe card. Sistemul permite token-urilor sa fie folosite drept bilete, insemnand atat timp cat token-ul este sigur si are tehnologia necesara pentru a patrunde in rețea (fie ea cod de bare, RFID, NFC, EMV, BLE ). Pasagerii pot folosi astfel ceea ce au in buzunar pentru a plati.

 

Calatoria spre Account Based Ticketing

Furnizorii care au trecut la “account-based” ticketing au urmat calea:

“Biletele din hartie au fost inlocuite de sisteme Smartcard. Aceste sisteme au adus avantajele unei mai bune informari pentru furnizor si au fost totodata eficiente in reducerea pierderilor, au fost robuste si de incredere.”

 

Cu toate acestea, introducerea unui sistem Smartcard presupune existența unui sistem inchis in care informația biletelor este stocata pe card, iar cardul trebuie sa fie pus la dispoziție de catre furnizorul de transport. Aceste sisteme sunt extrem de costisitoare de instalat si intreținut, si lansarea lor poate dura ani.

 

Cei mai mulți dintre furnizorii care au ales acest drum folosesc in present folosesc o combinație din toate cele trei sisteme, in incercarea de a-i face pe calatori sa se indeparteze de biletele fizice si apoi de smartcard.

 

Viteza schimbarilor din domeniu implica faptul ca acest drum nu mai este necesar. De fapt, de cele mai multe ori, acesta este nejustificat din privința furnizorului de transport.

 

Mobile ticketing-ul revoluționeaza felul in care furnizorii de transport se pot indrepta spre “account- based” ticketing. Luand platforma JustRide drept exemplu: logica tarifelor se gaseste in back office, asadar oferind toate avantajele unui sistem Smartcard, cu beneficiile unui cont bazat pe back office. In acelasi timp, mobile ticketing-ul inlatura presiunea asupra infrastructurii de ticketing existente, indepartandu-I pe pasageri de automatele de bilete sau puncte de vanzare/incarcare bilete.

 

Mobile ticketing-ul poate fi lansat intr-un sistem deschis, fara nicio cheltuiala de capital, fiind usor de instalat (saptamani sau luni, in loc de ani), asadar furnizorii pot avea un sistem “account-based” imediat. Intr-un sistem inchis, dispozitivele de citire pot fi actualizate fara sa fie inlocuite, prin integrarea unor dispozitive de citire cu multiple moduri, facand posibila citirea codurilor de bare, dar si opțiunea de a adauga compatibilitate EMV sau BLE pentru viitoare actualizari – aducand o abordare mult mai modulara actualizarilor.

 

Cerința cheie este ca arhitectura ce sta in spatele dispozitivelor de citire sa fie pregatita pentru ABT, demonstrand ca a fost inițial construita pentru ABT si nu necesita inlocuire. Demersurile de afaceri pot lua in considerare evaluarea ABT folosind token-uri cu coduri de bare, ce poate fi extinsa catre alte tipuri de token-uri.

 

Singurul fapt ce impiedica ABT sa inlocuiasca imediat toate biletele este legat de plațile de ultim moment, unde singurul token account-based ce nu este vulnerabil erorilor de comunicare software este un card bancar.

 

Din pacate, in cazul in care contul are fonduri insuficiente iar incarcarea se efectueaza cu puțin timp inaintea calatoriei, comunicarea noii plați poate intarzia sa fie comunicata tuturor autobuzelor sau stațiilor.

 

Acesta este motivul pentru care Tfl inca pastreaza cardurile Oyster in funcțiune. De aceea recomandam ca furnizorii ce folosesc ABT sa indrepte aceasta soluție catre abonamente pe termen lung sau care nu necesita o confirmare imediata si sa pastreze tradiționalul cod de bare pentru plați de ultim moment. Odata ce aceste probleme de comunicare sunt rezolvate, ABT se poate indrepta spre acele tipuri de bilete.

 

Concluzie

Instalarea mobile ticketing-ului face posibila rapida implementare a soluției ABT, fie ca este vorba despre un sistem pe baza de smartcard sau de bilete fizice. Aceasta tehnologie le ofera furnizorilor o capacitate de vanzare infinita si indeparteaza pasagerii de metodele de plata tradiționale si costisitoare.

 

Furnizorii de transport pot incepe drumul spre un sistem complet ABT, prin instalarea unei soluții controlate de un sistem back-office central, cu o arhitectura corespunzatoare. Odata ce mobile ticketing-ul este operational, furnizorii pot integra gradual multiple token-uri pentru ticketing in sistemul central de back-office. Scopul final este introducerea unui sistem in intregime bazat pe ABT, permițandu-le pasagerilor folosirea dispozitivelor pe care le poarta in buzunar (fie un telefon mobil, ori un card bancar contactless).

 

Daca doriți sa urmariți o demonstrație a procesului de arhitectura si realizare a sistemului ABT – va rugam contactați Masabi pentru o demonstrație.