future of transport ticketing

Viitorul Ticketingul-ului in transport este „Mobile First”.

Inseamna inlocuirea biletelor fizice sau a smarcard-ului standard, neaparat instalarea unui sistem contactless costisitor, urmat de instalarea tehnologiei mobile ticketing?

 

Nu.

 

Mobile ticketing ar trebui sa fie primul nivel instalat in mix-ul de ticketing, urmat de EMV contactless.

 

De ce?

 

Mobile ticketing-ul este mai usor de instalat, are o performanta superioara, are rate de adoptie mai inalte, toate la un pret mai mic.

 

EMV contactless este o tehnologie fantastica, dar lansarea dureaza mai mult, iar ratele de adoptie sunt cu ani in urma smartphone-ului in aproape toate teritoriile. Noi consideram ca este de preferat instalarea sistemului de mobile ticketing mai intai, apoi EMV contactless se poate readuce in discutie odata ce nivelul de adoptie al tehnologiei evolueaza suficient.

 

Acest blog prezinta viziunea noastra asupra viitorului transport ticketing-ului si totodata explica abordarea Mobile First.

 

Viitorul Ticketing-ului in transportul de persoane

Revolutia tehnologiei mobile ne permite sa purtam in buzunar un dispozitiv ce poate servi ca automat de bilete, bilet si chiar asistent de calatorie.

 

Telefonul poate fi folosit pentru a planifica, dar si facilita o calatorie prin procesarea platilor, descarcarea biletelor, aducand eficienta transportului public la un nivel comparabil cu cel al aplicatiei Uber.

 

Astfel, este posibil acum sa calatoresti cu mijloacele de transport public fara a trebui sa aloci un timp aditional procurarii banilor lichizi ori asteptarii la cozile pentru cumpararea biletelor.

 

Cand vorbim despre utilizarea dispozitivelor usor accesibile pasagerilor, ne gandim la depasirea modelului demodat de ticketing in care companiile de transport (autoritati sau operatori) le pun la dispozitie pasagerilor bilete fizice. Ambele tehnologii (mobile si EMV contactless) faciliteaza aceasta initiativa, dar cu viteze si costuri diferite.

 

In trecut, operatorii de transport ofereau bilete magnetice de hartie ori carduri smartcard.

 

Din nefericire, aceasta abordare implica nevoia de o infrastructura complexa pentru a putea facilita plata biletelor si pentru a le oferi sub forma unei hartii sau card din plastic.

 

Viitorul ticketingului permite transformarea acestei abordari astfel incat pasagerii nu vor mai primi bilete fizice ce au o singura/limitata posibilitate de folosire, din cauza costurilor ridicate pe care acestea le implica.

 

Un sistem precum Octopus sau Oyster se poate asemana cu existenta unei monede private ce corespunde unei banci proprii private. Ai astfel la dispozitie facilitati ce iti permit schimbul acestei monede intr-o moneda de tranzit (automatul de incarcare al cardului), iar operatorul de transport trebuie sa emita cardul precum o banca sau sa ofere servicii de inlocuire. Problema cu aceasta situatie este faptul ca niciuna dintre activitatile anterior mentionate nu este compatibila cu cele ale unei companii de transport.

 

Viziunea noastra implica schimbarea acestei abordari, transformand un obiect ce exista deja in buzunarul calatorului in bilet de transport – fie el un telefon mobil, un card bancar contactless sau teoretic orice dispozitiv ce poate fi folosit drept mijloc de plata. Daca in schimb niciunul dintre aceste obiecte nu este disponibil calatorului, acesta isi poate procura biletul sub forma unei chitante din hartie din magazin.

 

Ceea ce nu vom face, insa, este sa eliberam smartcarduri – in schimb, vom folosi ceea ce exista deja pe piata, reducand astfel din capital, costuri de operare si risipa de materiale.

 

 

Abordarea Mobile First

Ati putea crede ca pozitia noastra ca si companie de ticketing sugereaza folosirea exclusiva a telefonului mobil drept bilet. Nu credem intr-o abordare exclusiv axata pe folosirea telefonului mobil deoarece aceasta nu li s-ar potrivi, cu siguranta, tuturor pasagerilor. Credem insa, cu tarie in „Mobile First”.

 

Datorita lansarii rapide, adoptiei rapide si a costurilor scazute, mobilitatea nu ar trebui sa fie ultima optiune de adaugat modelului de ticketing, ci prima.

 

Nu mai este nevoie sa investesti intr-un sistem de smartcard costisitor din moment ce o alternativa de ticketing corespunzatoare iti ofera o actualizare a tehnologiei ce serveste clientilor, o capacitate de vanzare marita semnificativ, reducerea cozilor, economisire a costurilor operationale, si care poate fi primul pas spre un model de ticketing ce este in totalitate „account-based”.

 

Prin instalarea unei solutii de mobile ticketing ce include o facilitate capabila de account-based ticketing si care lanseaza gradual dispozitive de citire cu o capacitate mai mare de un token media, se poate realiza introducerea pe piata a unor produse tip „account” in timp precum si adaugarea unor noi forme de token cum si cand este necesar.

 

Aceasta inseamna ca nu mai este necesara instalarea unor sisteme costisitoare de smartcard sau contactless pentru a incepe calatoria spre „account-based” ticketing.

 

Mobile ticketing-ul poate opera atat drept bilet sub forma unei dovezi de plata traditionale (informatia aflata pe bilet – potrivit pentru bilete cumparate in ultimul moment), cat si sub forma unui suport pentru „account-based” ticketing (token static & date in cloud – ce sunt expuse la intarzieri de sincronizare), fapt ce permite experimentarea produselor account-based in trecerea spre un sistem bazat in intregime pe acest concept.

 

Din cauza faptului ca „account-based” ticketing-ul nu este inca ideal cand vine vorba de plati de ultim moment, incurajam o lansare treptata a produselor „account-based” pana cand detaliile acestui sistem sunt puse la punct. Apoi este posibila trecea completa la „account-based” ticketing. Acesta este un motiv in plus de a crede in abordarea „Mobile First” inaintea celei „account-based”.

 

Telefonul mobil a revolutionat tot ceea ce facem, acelasi lucru fiind valabil si in domeniul mobilitatii urbane – drept dovada stau aplicatii precum Uber sau Google Maps.

 

Mobile ticketing-ul nu ar trebui sa aiba in prim-plan o anumita tehnologie, ci sa ofere pasagerilor posibilitatea de a alege optiunea care li se potriveste cel mai bine. Este vorba despre reducerea costurilor operationale pentru furnizorii de transport, facand totodata totul usor accesibil clientilor. De aceea credem ca viitorul ticketing-ului in transport este „Mobile First”.

 

Despre JustRide:

Impreuna cu JustRide suntem in proces de creare a unei platforme care sa fie pregatita pentru viitorul solutiilor de ticketing pentru transport. Desi furnizam servicii de mobile ticketing, suntem efectiv agnostici cand este vorba de tehnologia mobila (fie ea cod de bare, NFC sau BLE), folosita ca un mediu de procurare a biletelor. Toate sistemele noastre de validare si back-end sunt proiectate sa suporte toate tehnologiile, oferind in acelasi timp o cale sigura spre „account-based” ticketing.