Mobile Ticketing City Bus

O introducere a Mobile Ticketing-ului pentru transportul de persoane

Tehnologia folosita in sistemele de transport a parcurs un drum lung pe durata ultimelor decenii, iar modul in care pasagerii isi planifica traseul ori isi achizitioneaza biletele de calatorie a evoluat in timp.

 

In trecut, plata in numerar era modalitatea de baza pentru achizitionarea biletelor de transport. Aceasta practica a incetat sa fie eficienta atunci cand presiunea asupra retelelor de transport de pe glob a inceput sa creasca, determinand aparitia unor timpi de asteptare din ce in ce mai mari, in special in timpul orelor de varf ori in weekend-uri.

 

Din fericire, progresele in tehnologia de ticketing au facut posibila depasirea acestei limitari. Biletele din hartie au fost inlocuite de cardurile cu banda magnetica, platile in numerar au trecut la tranzactii cu ajutorul cardului bancar, iar smartcard-ul a imbunatatit semnificativ experienta colectarii taxelor de transport.

 

Desi acest avans tehnologic a facut experienta transportului mai eficienta, abia era telefoanelor de tip Smartphone a facut posibila aparitia unei noi tehnologii de care calatorii pot beneficia – si anume mobile ticketing-ul.

 

Mobile ticketing-ul este tehnologia care le permite calatorilor achizitionarea biletelor de transport prin intermediul Smartphone-ului. Utilizatorii isi pot stoca in siguranta informatiile cardului bancar si pot efectua plati doar prin cateva click-uri, evitand astfel cozile pentru cumpararea biletelor si nevoia de a prezenta numerar. In locul biletelor fizice, utilizatorii pot acum valida biletul virtual cu ajutorul telefonului sau pot scana codul de bare al acestuia.

 

Tehnologia mobile ticketing imbunatateste dramatic experienta transportului, si totodata schimba fundamental modelul de colectare a taxelor de calatorie. In trecut, toate sistemele de achizitionare a biletelor emiteau bilete fizice, eliberate de autoritatea de transport in cauza sau operatori de transport, in schimbul unei plati in numerar sau prin intermediul cardului. Datorita tehnologiei Mobile Ticketing, acest lucru nu mai este necesar.

 

Mobile ticketing-ul continua sa creasca

 

Odata cu progresul tehnologiei Smartphone de pe parcursul ultimilor ani, aplicatiile Mobile ticketing au implementat o arie noua de functii. Calatorii pot acum accesa rute sugerate de aplicatie pentru un anumit traseu, se pot conecta la aplicatii de mobilitate urbana si pot accesa stiri despre trafic in timp real.

 

De exemplu, in cadrul Masabi, incurajam accesarea aplicatiilor de succes din domeniu, ce au la baza nevoie individuale ale oraselor si care transforma mobilitatea in jurul zonelor urbane intr-o experienta lipsita de stres.

 

Aplicatiile ce permit impartirea costurilor de calatorie, precum Uber sau Lyft sunt un exemplu. Pe masura ce popularitatea acestui concept creste, Uber si Lyft se asociaza cu agentiile de transport public, pentru a putea oferi pasagerilor cea mai buna experienta a transportului si a rezolva problema first mile/last mile – si anume, transportul pasagerilor intre sfarsitul calatoriei cu transportul in comun si destinatia finala.

 

Agentiile de transport care folosesc mobile ticketing ofera si alte optiuni de mobilitate urbana in cadrul aplicatiilor lor. Sansele ca pasagerii sa opteze pentru mijloacele de transport in comun cresc atunci cand acestia au la dispozitie o gama larga de optiuni pentru transport, de la inceputul traseului pana la finalul calatoriei. In acest context, ecosisteme de aplicatii de transport interconectate au inceput sa se contureze in jurul oraselor.

 

Mobile ticketing inseamna mai mult decat un nou sistem de colectare a taxelor de calatorie. Aceasta tehnologie presupune un nou mod de tranzit al oraselor, ce aduce mai multa eficienta, rapiditate si comoditate a transportului.