Mobile Ticketing: De ce cod de bare?

In cadrul Masabi, toate sistemele de mobile ticketing pe care le oferim prezinta bilete care se pot valida in doua moduri – vizual, asemenea unui bilet traditional sau prin intermediul unui cod de bare care poate fi scanat de un membru al personalului folosind un aparat de scanare, smartphone – in interiorul mijlocului de transport sau la portile de imbarcare.

 

Aceste sisteme sunt momentan in folosinta in cadrul a peste 25 de operatori de transport (atat autoritati, cat si agentii de transport) in intreaga lume, in toate tipurile de transport – feribot, tren, autobuz, tramvai, troleibuz sau metrou.

 

Acest material aduce niste informatii de baza despre conceptul de ticketing bazat pe codul de bare si lamureste unele dintre conceptiile gresite legate de acesta.

 

1. Ce este mobile ticketing?

Pe scurt, mobile ticketing este un concept ce presupune utilizarea smartphone-ului drept automat de bilete si bilet. Astfel, calatorii evita sa iroseasca timp in cozile pentru cumpararea biletelor si in schimb isi pot achizitiona biletele de oriunde si oricand, folosind apoi telefonul drept bilet.

 

2. Care este diferenta intre Cod de bare Mobil, Cod Quick Response (QR) si Cod de bare Aztec?

Toate acestea sunt tipuri de coduri de bare mobile care afiseaza pe ecran un cod de bare bidimensional. Codurile de bare Aztec difera de cele QR prin faptul ca acestea contin mai multe date pentru o anumita rezolutie si sunt relativ mai usor de scanat in anumite situatii, de altfel ele fiind foarte asemanatoare.

 

3. Au fost Codurile QR un esec?

Cand Codurile QR au fost puse in folosinta pentru prima oara, ele au fost in special folosite debarcode companiile de marketing pentru a le permite utilizatorilor de smartphone accesul la paginile web promotionale sau descarcarea aplicatiilor sau sunetelor de apel etc.. Cu toate acestea, au fost implementate foarte slab. Descarcarea unei aplicatii era necesara pentru citirea codului, care era greu de utilizat si de cele mai multe ori nu functiona. Cand in sfarsit functiona, campaniile nu mai erau disponibile si codul nu mai putea fi folosit. Mai mult decat atat, codurile QR erau folosite in reclame TV care necesitau viteza de reactie a lui Usain Bolt pentru a putea lansa aplicatia si realiza fotografia la timp. Acesti factori, combinati cu suprasolicitarea acestor coduri, le-au creat o proasta reputatie.

 

4. Cu ce sunt biletele mobile ce folosesc Codurile QR diferite de situatia de mai sus?

Pentru biletele mobile, codul de bare QR este afisat pe ecranul telefonului, astfel utilizatorul nu este nevoit sa realizeze o poza a codului. Este doar un mod de a afisa datele biletului electronic pentru ca acestea sa poata fi citite de o un aparat, direct de pe ecranul telefonului.

Folosite astfel, codurile QR au avut un succes considerabil, nu doar in cadrul sistemelor folosite de platforma de mobile ticketing a Masabi – ce include mai mult de jumatate din industria de cai ferate din Regatul Unit si orase precum Boston, Atena sau New Orleans – dar si in cadrul altor servicii, precum Starbucks App, care are milioane de utilizatori ce isi cumpara cafea prin intermediul ei zilnic.

 

5. Sunt Barcodes scanate mult prea lent pentru a fi folosite in transport?

In 2009 am inteles ca timpul de scanare reprezinta o provocare majora pentru mobile ticketing, de aceea am lucrat indeaproape cu partenerii de hardware de scanare pentru a optimiza timpii de scanare.

Biletele mobile ce utilizeaza coduri de bare pot fi scanate la fel de rapid si usor precum smartcard-urile si ofera o extraordinara experienta utilizatorilor pentru transport zilnic, precum arata si acest clip din timpul orei de varf dintr-o statie majora a Londrei (https://www.youtube.com/watch?v=vBm0ppXnOis). Mai mult de cat atat, tehnologia folosita de aceste aparate de scanare continua sa evolueze, insemnand o continua imbunatatire a timpului de scanare. Urmatoarea generatie de aparate de scanare – care este momentan in proces de dezvoltare – sunt chiar mai rapide la scanarea codurilor de pe ecranul telefonului.

 

6. De ce nu este NFC folosit in locul codului de bare?

NFC este o tehnologie foarte buna, precum o demonstreaza si succesul aplicatiei Apple Pay. Cu toate acestea, in prezent aceasta tehnologie nu este suportata de majoritatea telefoanelor de uz zilnic de pe piata. Mai mult, chiar si in cazul telefoanelor iPhone care suporta NFC, telefonului nu ii este permisa reproducerea unui card de tranzit smartcard si desi exista telefoane Android ce suporta NFC, in practica este foarte greu sa folosesti telefonul precum un smartcard de tranzit fara o cartela SIM noua si colaborare comerciala din partea operatorilor de telefonie mobila.

In afara Japoniei si a Coreei de Sud, adoptarea tehnologiei NFC pentru ticketing-ul de transport  ramane redusa, pe cand codul de bare pe mobil este acum comun in industria sportului, companii de transport aerian si transport, existand companii de transport ce vad mai mult de 50% din bilete ca fiind cumparate folosind un sistem de mobile ticketing cu cod de bare.

 

7. Deci nu veti sprijini NFC niciodata?

Masabi sprijina deja tehnologia NFC, iar sistemele noastre de validare le permit verificarea atat smartcard-urilor cat si codurilor de bare. Vom folosi NFC de fiecare data cand aceasta este practica si raspandita in cadrul unei piete, cu capacitatile tehnice necesare ale telefoanelor.

Nu avem o predilectie pentru coduri de bare si de altfel, avem cateva prototipuri NFC disponibile in laboratoarele Masabi. De asemenea, consideram ca Bluetooth Low Energy (BLE) isi va intra in drepturi odata ce telefoanele mobile comune devin mai stabile si mai sigure. Aceste noi modele vor intra in productie in urmatorii ani, in timp ce tehnologia va deveni mai sigura si disponibila marii mese de utilizatori de pe piata.

Momentan, codul de bare ofera cea mai pragmatica si practica solutie majoritatii utilizatorilor. Toata tehnologia platformei noastre JustRide este proiectata sa suporte o gama larga de posibile tipuri de bilete – fie ca vorbim despre NFC, Bluetooth sau carduri de credit sau debit Contactless. Toate sistemele back-end si software de scanare din cadrul JustRide suporta aceste tehnologii – in forma lor traditionala, dar si cele precum token-uri in cadrul unui sistem Account Based Ticketing – o investitie in tehnologia de viitor.

 

8. Cum ramane cu cei ce nu poseda un smartphone – sunt ei ignorati?

Beneficiul lansarii tehnologiei de tip Cod de bare este acela de a permite calatorilor ce folosesc exclusiv plata in numerar, achizitionarea unui bilet de moda veche in schimbul caruia primesc o bucata de hartie cu un cod de bare, drept bilet.

Pe cand biletele de altadata erau confectionate din materiale scumpe si daunatoare mediului inconjurator, aceste bilete termice foarte ieftine cu coduri de bare pe chitanta sunt considerate drept standard in multe agentii mari de transport din jurul lumii, pentru a demara reducerea costului si a pierderilor asociate biletelor de uz unic sau cele cu plata in numerar.

 

9. Asadar JustRide nu este numai despre sisteme de mobile ticketing cu coduri de bare?

Corect – ne descriem ca avand o abordare „Mobile First” – insemnand ca mobile ticketing este in general primul serviciu pe care il oferim operatorilor de transport. Cu toate acestea, tot sistemul nostru este aplicabil in mod egal altor medii si tehnologii de ticketing. Am adoptat Codul de bare in prezent deoarece este cea mai buna tehnologie existenta si disponibila pietei largi.

Descarca studiul de caz Arriva train – Wales si descopera cum mobile ticketing-ul a fost folosit de ei pentru a introduce un nou carnet de taxare si a creste numarul pasagerilor ce folosesc reteaua in mod semi-regulat.