Călătoria spre “account-based” ticketing.

Ca furnizor de ticketing, suntem adesea întrebați despre viziunea noastră asupra viitorului ticketing-ului în transport și despre cum furnizorii de transport (autorități sau operatori) se pot îndrepta spre „account-based” ticketing.

Account Based Ticketing (ABT) este definit de Smartcard Alliance precum: “O arhitectură a sistemului de colectare a taxelor de transport care folosește sistemul back-office pentru aplicarea modelelor de afaceri corespunzătoare, determinarea tarifelor și stabilirea tranzacțiilor”. Implicațiile pentru pasageri au în prim plan posibilitatea de folosire a dispozitivelor din buzunar pentru călătorie, iar filozofia de taxare se mută de la card la cloud.

În acest blog ne concentrăm pe viziunea asupra viitorului ticketing-ului pentru transportul de persoane și cele mai bune moduri prin care furnizorii pot începe să parcurgă drumul spre sisteme „account-based”.

 

Viitorul Ticketing-ului pentru transport

Să discutăm mai intâi pe scurt despre viitorului ticketing-ului în transport. Credem că viitorul ticketing-ului gravitează în jurul sistemelor “account-based”, în care fiecare pasager are propriul cont, care este stocat în back-office.

Prin administrarea drepturilor de transport ale pasagerilor prin intermediul contului, filozofia din spatele formei biletelor se transformă din bilet fizic într-o locație în sistemul central de back-office.

Această abordare aduce multe avantaje furnizorului de transport. Taxele de călătorie devin mai puțin complicate, deoarece dispozitivele de citire nu necesită o actualizare individuală, reducând astfel costurile. Serviciul pentru clienți este îmbunătățit, biletul fiind păstrat în cloud, și nu pe card. Sistemul permite token-urilor să fie folosite drept bilete, însemnând atat timp cât token-ul este sigur și are tehnologia necesară pentru a pătrunde în rețea (fie ea cod de bare, RFID, NFC, EMV, BLE ). Pasagerii pot folosi astfel ceea ce au în buzunar pentru a plăti.

 

Călătoria spre Account Based Ticketing

Furnizorii care au trecut la “account-based” ticketing au urmat calea:

“Biletele din hârtie au fost înlocuite de sisteme Smartcard. Aceste sisteme au adus avantajele unei mai bune informări pentru furnizor și au fost totodată eficiente în reducerea pierderilor, au fost robuste și de încredere.”

Cu toate acestea, introducerea unui sistem Smartcard presupune existența unui sistem închis în care informația biletelor este stocată pe card, iar cardul trebuie să fie pus la dispoziție de către furnizorul de transport. Aceste sisteme sunt extrem de costisitoare de instalat și întreținut, și lansarea lor poate dura ani.

Cei mai mulți dintre furnizorii care au ales acest drum folosesc în present folosesc o combinație din toate cele trei sisteme, în încercarea de a-i face pe călători să se îndepărteze de biletele fizice și apoi de smartcard.

Viteza schimbărilor din domeniu implică faptul că acest drum nu mai este necesar. De fapt, de cele mai multe ori, acesta este nejustificat din privința furnizorului de transport.

Mobile ticketing-ul revoluționează felul în care furnizorii de transport se pot îndrepta spre “account- based” ticketing. Luând platforma JustRide drept exemplu: logica tarifelor se găsește în back office, așadar oferind toate avantajele unui sistem Smartcard, cu beneficiile unui cont bazat pe back office. În același timp, mobile ticketing-ul înlătură presiunea asupra infrastructurii de ticketing existente, îndepărtându-I pe pasageri de automatele de bilete sau puncte de vânzare/încărcare bilete.

Mobile ticketing-ul poate fi lansat într-un sistem deschis, fără nicio cheltuială de capital, fiind ușor de instalat (săptămâni sau luni, în loc de ani), așadar furnizorii pot avea un sistem “account-based” imediat. Într-un sistem închis, dispozitivele de citire pot fi actualizate fără să fie înlocuite, prin integrarea unor dispozitive de citire cu multiple moduri, făcând posibilă citirea codurilor de bare, dar și opțiunea de a adăuga compatibilitate EMV sau BLE pentru viitoare actualizări – aducând o abordare mult mai modulară actualizărilor.

Cerința cheie este ca arhitectura ce stă în spatele dispozitivelor de citire să fie pregătită pentru ABT, demonstrând ca a fost inițial construită pentru ABT și nu necesită înlocuire. Demersurile de afaceri pot lua în considerare evaluarea ABT folosind token-uri cu coduri de bare, ce poate fi extinsă către alte tipuri de token-uri.

Singurul fapt ce împiedică ABT să înlocuiască imediat toate biletele este legat de plățile de ultim moment, unde singurul token account-based ce nu este vulnerabil erorilor de comunicare software este un card bancar.

Din păcate, in cazul în care contul are fonduri insuficiente iar încărcarea se efectuează cu puțin timp înaintea călătoriei, comunicarea noii plăți poate întârzia să fie comunicată tuturor autobuzelor sau stațiilor.

Acesta este motivul pentru care Tfl încă păstrează cardurile Oyster în funcțiune. De aceea recomandăm ca furnizorii ce folosesc ABT să îndrepte această soluție către abonamente pe termen lung sau care nu necesită o confirmare imediată și să păstreze tradiționalul cod de bare pentru plăți de ultim moment. Odată ce aceste probleme de comunicare sunt rezolvate, ABT se poate îndrepta spre acele tipuri de bilete.

 

Concluzie

Instalarea mobile ticketing-ului face posibilă rapida implementare a soluției ABT, fie că este vorba despre un sistem pe bază de smartcard sau de bilete fizice. Această tehnologie le oferă furnizorilor o capacitate de vânzare infinită și îndepărtează pasagerii de metodele de plată tradiționale și costisitoare.

Furnizorii de transport pot începe drumul spre un sistem complet ABT, prin instalarea unei soluții controlate de un sistem back-office central, cu o arhitectură corespunzătoare. Odată ce mobile ticketing-ul este operational, furnizorii pot integra gradual multiple token-uri pentru ticketing în sistemul central de back-office. Scopul final este introducerea unui sistem în întregime bazat pe ABT, permițându-le pasagerilor folosirea dispozitivelor pe care le poartă în buzunar (fie un telefon mobil, ori un card bancar contactless).

Dacă doriți să urmăriți o demonstrație a procesului de arhitectură si realizare a sistemului ABT – vă rugăm contactați Masabi pentru o demonstrație.

Masabi is the global leader in mobile ticketing and innovative fare collection across all types of public transport including buses, trains, trams, ferries and subway. Its technology signals the end of ticket queues, lost tickets and fumbling for cash by allowing passengers to quickly and securely buy and display tickets on their mobile phones.